Vi är ett starkare ord än Jag
Har din ledningsgrupp låg utväxling på sitt arbete? Har ni satsat på utbildningar eller anlitat konsulter men fortsätter att harva på i samma hjulspår? Förändringsledning kräver en viktig beståndsdel som ofta bortses ifrån; vi-känsla. Saknas ett "vi" finns inte grunden för en genuin förståelse för hur delarna bidrar till helheten. Först när det finns ett "vi" kan resurser fördelas utifrån vad de gör mest nytta och behövs bäst, något vi kallar organisatorisk osjälviskhet.
Vi hjälper chefer och ledningsgrupper att utveckla arbetssätt som ger hållbara och välgrundade beslut – baserade på tydliga principer för en objektiv, rättvis styrning där helhetsperspektivet står i fokus.
Okunnighetens slöja – metoden som enar ledningsgruppen
Vår metod är inspirerad av John Rawls teori om rättvisa och är anpassad för att möta de utmaningar som offentlig förvaltning står inför.
Utmaningen: Stuprör och revirtänkande
I många ledningsgrupper riskerar diskussioner och beslut att präglas av särintressen, där varje deltagare fokuserar på sin egen roll och ansvar. Resultatet kan bli otydliga prioriteringar, ineffektiv resursanvändning och en fragmenterad styrning.
Vi hjälper er att bryta detta mönster genom att introducera en ledningsfilosofi som utgår från ett helhetsperspektiv och invånarnas bästa.
Metoden: Beslut fattade bakom "okunnighetens slöja"
Kärnan i vårt arbete bygger på en metodik där vi tillämpar en variant av filosofen John Rawls idé om "okunnighetens slöja". Vi hjälper er att:
- Främja objektivitet i beslutsfattandet: Genom att tillfälligt bortse från verksamhetstillhörighet, personliga preferenser och särintressen kan ledningsgruppen fatta beslut baserade på vad som gynnar organisationens helhet och var resurser gör bäst nytta. Besluten blir organisatoriskt osjälviska.
- Sätta invånare, klient och brukare i centrum: Vi utgår från er organisations uppdrag och identifierar hur resurser och strategier bäst kan användas för att maximera värdet för de grupper ni arbetar för. Undvik att lägga resurser på att lösa symtom. Identifiera dilemmat, definiera handlingsalternativ och lös rotorsaken för ett hållbart förändringsarbete. Det är inte god kvalitet som kostar, utan dålig.
Hur vi arbetar med er ledningsgrupp
Vår metod tar sin utgångspunkt i ett processorienterat perspektiv. Vi arbetar i tre steg för att utveckla er ledningsgrupps beslutsförmåga:
- Kartläggning och analys
Tillsammans mer er analyserar vi era nuvarande styrmodeller och beslutsprocesser för att identifiera styrkor och förbättringsmöjligheter. Fokus ligger på att förstå hur resurser fördelas och hur väl era beslut gynnar helheten. - Träning och verktyg
Vi introducerar en strukturerad modell för beslutsfattande inspirerad av "okunnighetens slöja". Genom workshops och träning hjälper vi ledningsgruppen att utveckla färdigheter för att analysera och prioritera utifrån ett objektivt rättviseperspektiv. - Implementering och uppföljning
Tillsammans med er säkerställer vi att nya arbetssätt integreras i er verksamhet och att processerna ger mätbara resultat över tid. Vi följer upp och justerar metodiken för att möta era behov.
Resultatet
Med vår hjälp kan ni:
- Effektivisera ledningsgruppens beslutsprocesser.
- Få ökad förståelse för helheten och ökad samarbetsförmåga.
- Säkerställa opartiska, välgrundade prioriteringar utifrån verksamheternas olika uppdrag.
Myran – filosofin som enar organisationen
Förändring är komplext, men behöver inte vara komplicerat. Vi tror att framgång bygger på små, konsekventa steg framåt och en filosofi där alla i organisationen – från ledning till medarbetare – drar åt samma håll. En välfungerande kommunal förvaltning är inte helt olik en myrstack;
- Små steg leder till stora framgångar över tid. Många tror att omfattande förändringar och ständig innovation är nödvändiga för framgång, men stora mål nås sällan på en gång. Istället bör små, konsekventa förbättringar uppmuntras. Utveckla det som redan fungerar och arbeta långsiktigt. Sätt delmål, fira framgångar, och håll motivationen uppe för att förverkliga visioner över tid.
- Ingen myra är en ö. En myra överlever inte ensam, utan är beroende av sitt kollektiv för att lyckas. Samma gäller för en organisation. Teamwork och samarbete är avgörande; en enhet kan inte prestera om resten av organisationen inte fungerar. Stora resultat kräver att alla bidrar och samarbetar, delar kunskap och hjälper varandra för att nå gemensamma mål.
- Varje insats räknas. Trots sin litenhet bär en myra på stort ansvar. I en organisation är varje medarbetares insats viktig. Engagerade medarbetare, oavsett position, kan göra stor skillnad. De som arbetar i det tysta utgör ofta organisationens ryggrad och är avgörande för dess hållbarhet. Ledare bör visa uppskattning för allas bidrag, då erkända medarbetare blir starka ambassadörer för organisationen.
- En myra kan fälla ett träd. Även små handlingar kan ha stor påverkan över tid. I en organisation kan små förbättringar leda till framgång, medan små ignorerade problem kan växa till stora hinder. Att vara uppmärksam på detaljer och agera i tid är avgörande för långsiktig framgång.
- Myran bygger sitt bo. Myror arbetar outtröttligt och målmedvetet för att bygga och förbättra sina bon. På liknande sätt bör en organisation anpassa sig till en föränderlig omvärld genom att ständigt förbättra sina processer, strukturer och arbetsmiljö. Kontinuerlig utveckling är en nyckel till framgång.
Vem var John Rawls?
John Rawls (1921-2002) var en av 1900-talets mest betydelsefulla tänkare inom politisk filosofi. Han är känd för sin teori om rättvisa som bygger på idén att samhällen ska vara rättvisa för alla, särskilt för de som har det svårast.
Det som gör Rawls unik är hans tankeexperiment om "okunnighetens slöja". Han föreslog att om människor fick välja hur ett samhälle skulle organiseras, utan att veta vilka de själva skulle vara i det samhället – rika eller fattiga, unga eller gamla – skulle de skapa regler som är rättvisa för alla, eftersom ingen vill riskera att hamna i en dålig position.
För offentlig förvaltning är Rawls en stark inspirationskälla eftersom hans principer handlar om att prioritera de mest utsatta och se till att alla har lika möjligheter. Hans idéer hjälper ledare att fatta beslut som är opartiska.